Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013

ΑΠΟΚΡΙΕΣ


Τι σημαίνουν οι λέξεις: το τριώδιο, το καρναβάλι, η μάσκα;

animated_Gif_clown
Τριώδιο:
«άνοιξε το Tριώδιο»:  H φράση χρησιμοποιείται μεταφορικά και σημαίνει την έναρξη της Aποκριάς. Για την  Oρθόδοξη Eκκλησία, όμως, η φράση κυριολεκτείται, επειδή δέκα Κυριακές πριν το Πάσχα αναγνώσκεται το εκκλησιαστικό βιβλίο, το λεγόμενο Tριώδιο< τρεις ωδές.
clown animation gif


ΚαρναβάλιAnimated_Gifs_love

Η σημασία της ελληνικής λέξης “αποκριά” αποδόθηκε στα Λατινικά ως carnevale. Carne (= κρέας) +vale (= αντίο) ή carne + levàmen (= παύω, κόβω, σταματώ).

Ορισμένοι ετυμολογούν τη λέξη carnevale από το carro navale (τροχήλατο πλοιάριο). Επρόκειτο για ένα άρμα διασκέδασης που χρησιμοποιούσαν οι Λατίνοι στις γιορτές τους. 
clown animation gifΜασκαράςAnimated_Gifs_love
Η Ιταλική λέξη  maschera σημαίνει το “προσωπείο”.  Το maschera παράγεται από το masca, το οποίο ακόμα και σήμερα στη διάλεκτο του Piemonte προσδιορίζει τη μάγισσα. Όμως σύμφωνα με μερικούς ερευνητές η λέξη masca παράγεται από το αραβικό maskara (= γελωτοποιός). Το maskara παράγεται από το ρήμα ΣΟΧΡ  سخر  που σημαίνει «κοροϊδεύω, ξεγελάω, αστειεύομαι». Από το ρήμα παράγεται το όνομα ΜΑΣΧΑΡΕ   مسخره  (= γελοίος).
Πάντως είτε Ιταλική, είτε Αραβική είναι η λέξη στην ελληνική έδωσε τις λέξεις: μασκέ, μάσκαρα, μασκαράς, μασκαρεύω, μασκάρεμα μασκαριλίκι, μασκότ κ.ά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου